2 - ارزش سحرخيزي
اي نوف همانا داوود پيامبر - كه درود خدا بر او باد - در چنين ساعتي از شب بر ميخاست، و ميگفت:«اين ساعتي است كه دعاي هر بندهاي به اجابت ميرسد، جز با باج گيران، جاسوسان، شبگردان و نيروهاي انتظامي حكومت ستمگر، يا نوازنده طنبور و طبل».
حكمت 102
احترام گذاشتن به مرزها و حدود احكام الهي
همانا خدا واجباتي را بر شما لازم شمرده، آنها را تباه نكنيد، و حدودي براي شما معيّن فرموده، امّا از آنها تجاوز نكنيد، و از چيزهايي نهي فرمود، حرمت آنها را نگاه داريد، و نسبت به چيزهايي سكوت فرمود نه از روي فراموشي، پس خود را در باره آنها به رنج و زحمت دچار نسازيد.
حكمت 103
ره آورد شوم دين گريزي
مردم براي اصلاح دنيا چيزي از دين را ترك نميگويند، جز آن كه خدا آنان را به چيزي زيانبارتر دچار خواهد ساخت.
حكمت 104
علل سقوط عالمان بي عمل
چه بسا دانشمندي كه جهلش او را از پاي در آورد و دانش او همراهش باشد امّا سودي به حال او نداشته باشد.
حكمت 105
شگفتيهاي روح آدمي
به رگهاي دروني انسان پاره گوشتي آويخته كه شگرفترين اعضاي دروني اوست، و آن قلب است، كه چيزهايي از حكمت، و چيزهايي متفاوت با آن، در او وجود دارد.پس اگر در دل اميدي پديد آيد، طمع آن را خوار گرداند، و اگر طمع بر آن هجوم آورد حرص آن را تباه سازد، و اگر نوميدي بر آن چيره شود، تأسّف خوردن آن را از پاي در آورد، اگر خشمناك شود كينهتوزي آن فزوني يابد و آرام نگيرد، اگر به خشنودي دست يابد، خويشتن داري را از ياد برد، و اگر ترس آن را فراگيرد پرهيز كردن آن را مشغول سازد.
و اگر به گشايشي برسد، دچار غفلت زدگي شود، و اگر مالي به دست آورد، بينيازي آن را به سركشي كشاند، و اگر مصيبت ناگواري به آن رسد، بيصبري رسوايش كند، و اگر به تهيدستي مبتلا گردد، بلاها او را مشغول سازد، و اگر گرسنگي بيتابش كند، ناتواني آن را از پاي درآورد، و اگر زيادي سير شود، سيري آن را زيان رساند، پس هر گونه كند روي براي آن زيانبار، و هر گونه تندروي براي آن فساد آفرين است.
حكمت 106
ارزش والاي اهل بيت پيامبر صلّي اللّه عليه و آله و سلّم
ما تكيه گاه ميانهايم، عقب ماندگان به ما ميرسند، و پيش تاختگان به ما باز ميگردند.
حكمت 107
شرائط تحقّق اوامر الهي
فرمان خدا را بر پاندارد، جز آن كس كه در اجراي حق مدارا نكند، سازشكار نباشد، و پيرو آرزوها نگردد.
حكمت 108
عشق تحمّل ناشدني امام علي عليه السّلام
پس از بازگشت از جنگ صفّين، يكي از ياران دوست داشتني امام، سهل بن حنيف از دنيا رفت. - اگر كوهي مرا دوست بدارد، در هم فرو ميريزد. - يعني مصيبتها، به سرعت به سراغ او آيد، كه اين سرنوشت در انتظار پرهيزكاران و برگزيدگان خداست.
و درود خدا بر او، فرمود:هر كس ما اهل بيت پيامبر صلّي اللّه عليه و آله و سلّم را دوست بدارد، پس بايد فقر را چونان لباس رويين بپذيرد. - يعني آماده انواع محروميّتها باشد .
«اين كلمات را به معاني ديگري تفسير ميكنند كه اينجا جاي ذكر آن نيست»
حكمت 109
ارزشهاي والاي اخلاقي
سرمايهاي از عقل سودمندتر نيست، و تنهايي ترسناكتر از خودبيني، و عقلي چون دورانديشي، و بزرگواري چون تقوي، و همنشيني چون اخلاق خوش، و ميراثي چون ادب، و رهبري چون توفيق الهي، و تجارتي چون عمل صالح، و سودي چون پاداش الهي، و پارسائي چون پرهيز از شبهات، و زهدي چون بياعتنايي به دنياي حرام، و دانشي چون انديشيدن، و عبادتي چون انجام واجبات، و ايماني چون حياء و صبر، و خويشاوندي چون فروتني، و شرافتي چون دانش، و عزّتي چون بردباري، و پشتيباني مطمئنتر از مشورت كردن نيست.
حكمت 110
جايگاه خوشبيني و بد بيني در جامعه
هر گاه نيكوكاري بر روزگار و مردم آن غالب آيد، اگر كسي به ديگري گمان بد برد، در حالي كه از او عمل زشتي آشكار نشده ستمكار است، و اگر بدي بر زمانه و مردم آن غالب شود، و كسي به ديگري خوش گمان باشد، خود را فريب داد.
حکمتهایی از نهج البلاغه 11
4 اردیبهشت 1391 گنجینه ادبی / کلام امیر 0 نظر 799 بازدید |
0 نظر
برای ارسال نظر، باید در سایت عضو شوید.