خواص درمانی سبزی ها
سبزی یک دنیا طراوت، زیبایی، نشاط و شادی را به ارمغان می آورد و اصولاً رنگ سبز مظهر قشنگی و طراوت است. اگر می بینیم سبزیها نشاط آفرین و فرح بخشند براي آن است که از هر گوشه طبیعت گلی چیده اند و به اصطلاح گلچینی از مجموعه زیبایی هاي آفرینش اند مثلا بهره اي از زیبایی ماه، مقداري از انرژي خورشید، اندکی از نسیم دلرباي صبا و ذره اي از صفاي دامنه کوه و بسیاري از لطافت دانه هاي شاهوار باران و ریزه هاي تگرگ را در خود جمع کرده اند و خلاصه ابر و باد و مه خورشید و فلک دست اندر کار شدند تا این عروس هاي زیبا را ساخته اند.
بنابراین کسی که یک برگ سبزي می خورد، از همه این انرژیها و زیباییها بهره برده است و نه تنها از طروات سبزیها استفاده برده، بلکه از خواص گوناگون و سودمند آنها بهره مند گشته است و بدین وسیله خود را از چنگ برخی از بیماري هاي خطرناك رهانیده است.
از آنجا که سبزیها منبع انواع ویتامینها هستند سلامت انسانها را تامین می نمایند، و متقابلا میکربها و مرضها را خود بخود دور می سازد و داروخانه هاي حقیقی، سبزي فروشیها می باشند و کلام دانشمندي که می گوید: «اگر سلامتی قابل خرید باشد محل فروش آن دکان های سبزی و میوه فروشی است نه جای دیگر» اعراق آمیز نیست. پیامبر اسلام نیز در این مورد می فرماید: «سفره های خودتان را با سبزی ها بیارایید، زیرا انواع میکروب ها را به اذن خداوند نابود می سازد.
انواع سبزی ها
سبزی ها انواع مختلفی دارند که هر یک برای مصرف مخصوصی آفریده شده است در ذیل با برخی از آنها آشنا می شویم.
کاسنی
کاسنی یکی از سبزي هایی است که طعمی تلخ اما منافعی بسیار ارزنده دارد، کاسنی مانند ناصحان مشفق است که پند آنان تلخ است اما هر کس به دستورشان عمل نماید نتایج خوبی می گیرد. امام علی (ع) آنرا یک گیاه بهشتی می داند. حضرت رضا (ع) آن را شفای هزار درد و مرض دانسته و فرمودند هر مرض و دردی که در اندرون انسان است به وسیله کاسنی رفع می گردد.
کاسنی ضد یبوست است، و براي رفع یبوست دمکرده برگ و ریشه کاسنی به مقدار دو فنجان هر روز صبح ناشتا باید مصرف گردد، و مقدار مصرف آن هم 30 گرم برگ و ریشه کاسنی خشک در یک لیتر آب است. برای جلوگیری از ناراحتی های معده و تقویت مزاج شربتی از کاسنی تهیه می کنند.
پزشکان قدیم ایران عقیده زیاد به کاسنی و ریشه آن داشته اند. جوشانده ریشه کاسنی تاثیر مخصوصی بر روي سلول هاي کبد داشته و بهترین درمان کلسترل است پس گاهگاهی ریشه کاسنی را مانند چاي دم کرده بنوشید تا کبد شما اصلاح شده با کلسترل مبارزه نمایید، و بعلاوه برگ کاسنی تقویت کننده دستگاه هاضمه، تصفیه کننده خون مدر و کمی ملین بوده و تب بر می باشد، جوشانده برگ کاسنی برای بیمارانی که از تب نوبه ای معالجه شده اند زیاد تجویز می شود برگ کاسنی دارای مقداری ویتامین ث بوده و خواص زیادی در حفظ جوانی دارد. یکی از خواص عجیب کاسنی که نبی اکرم (ص) بیان فرمودند، خاصیت ضد سم بودن آن است. هر کس کاسنی بخورد و بعد از آن بخوابد هیچگونه سم یا سحر در او تحریک نمی گردد علاوه بر این مار و عقرب به او نزدیک نمی شوند.
کاهو
گیاهی است داراي برگ هاي بزرگ و پهن و ساقه اي پوشیده از برگهاي، آنرا خام می خورند و از آن سالاد هم درست می کنند، بذر آن کاشته می شود.کاهو سرشار از ویتامین هاي آ، ب، ث و دارای آهن، آهک، فسفر، منیزیم، ید، منگنز، روی، سدیم و مس است خاصیت آن خنک است و تشنگی را تسکین داده رنگ چهره را باز می کند. به همین جهت در اسلام، کاهو گیاهی بسیار مفید شناخته شده و مهمترین خاصیت آنرا درباره از بین بردن امراض دموي و صاف کردن خون و نیز ایجاد خون هاي تازه بیان فرموده اند.
رسول گرامی اسلام فرمودند کاهو خواب آور و هضم کننده غذا است. کاهو خاصیت مسکن دارد و اشخاصی که عصبانی و مضطب و پریشان می باشند اگر کاهو بخورند خواب راحتی خواهند داشت. کاهو هضم غذا را آسان می کند، ترشحات معده و کبد و روده ها را مرتب می نماید، مغزهای خسته را تسکین می دهد و معده های تنبل را تقویت می نماید، کبدهای بیمار را معالجه می کند و یبوست و رماتیسم را علاج می کند.
کاهو غذاي اشتها آور ممتازي است که همیشه باید قبل از غذا مصرف شود، زیرا چون غذاي سهل الهضمی است از مجاري دستگاه هاضمه عبور کرده و راه را براي غذاهاي بعدي باز می کند.
تره
تره یکی از سبزي هاي خوردنی است که ساقه ندارد دو برگ هاي آن دراز تا خورده است، خام آن خورده می شود و درپختن خورشت های سبزی دار هم به کار می رود در فارسی به آن «گندنا» بر وزن «سنگ پا» نیز گفته می شود. تره از سبزي هاي مفیدي است که جزء خوراك پیشوایان دینی بوده است. امام علی (ع) تره را با نمک میل می فرمود. امام کاظم (ع) تره را می چید و با آب می شست سپس تاول می فرمود.
خاصیت تره فراوان است مخصوصاً برای رفع بواسیر بسیار موثر است. تره دهان را خوشبو می سازد، بادهای معده را برطرف می نماید و کسی که همیشه از آن بخورد دچار بیماری جذام نمی شود. تره مانند پیاز سبزی است که خاصیت ضدعفونی دارد و نیز اشتها را تحریک می کند.
پیاز
گیاهی است دارای ساقه های نازک تو خالی بدون برگ، بیخ آن به اندازه شلغم و پوست در پوست است. پیاز دارای ویتامین های آ، ب، ث، آهن، آهک، فسفر، پتاسیم، سدیم، گوگرد، ید، سیلیس و قند می باشد. در سال 1917 وجود نوعی آنتی بیوتیک را در پیاز تشخیص دادند که در ابتدا «الی سین» نامیده شد. پیاز خستگی را بر طرف می سازد، و اعصاب را قوي می نماید، باعث نیروي پاها و گامها در راه رفتن است، شهوت را زیاد می کند و تب بر است. پیاز براي بچه هایی که دیر رشد می کنند، همچنین براي پیر مردانی که ضعیف شده و می خواهند تقویت کنند، غذاي مقوي و نیرو بخشی است. گوگرد پیاز وقتی وارد خون شود و به ریه ها برسد با عفونت هاي مجاري تنفس مثل آسم، ورم گلو، برونشیت، گریپ و غیره مبارزه میکند.
پیاز به واسطه یدي که دارد ضد بیماری اسکوربوت است و امراضی را که مربوط به سیستم لنفاوی است مثل ورم غده ها، آبسه های شدید، جوش های زیر پوست و غیره را درمان می کند. رسول خدا فرمودند که هرگاه داخل شهري شدید، از پیاز آن شهر بخورید تا گرفتار وباي آن شهر نشوید.
شلغم
شلغم بیخ گیاهی است، شبیه ترب، اما کوچکتر، طعمش اندکی تند و تیز است.
شلغم به میوه زمستان معروف است، زیرا پخته آن گرما گرم مناسب با هوای سرد زمستان است. شلغم سرشار از ویتامین آ، ب و ث همچنین کلسیم، پتاسیم، منیزیم و آهن می باشد. مواد سفیده اي شلغم، مناسب اعصاب و مغز بوده و قوه حافظه را زیاد می کند و به اعصاب نیرو می بخشد علاوه بر آن در شلغم کمی آرسنیک و روبیدیم وجود دارد شلغم تنها خوراکی است که این دو عنصر مفید را با هم داراست. امام کاظم (ع) به اصحاب فرمودند: شلغم بخور زیرا در هر کسی ریشه ای از مرض جذام است و خوردن شلغم آن را از بین می برد. علاوه بر ویتامینها و مواد سودمندي که به آن اشاره کردیم در آن یک ترکیب میکرب کش با طیف وسیع وجود دارد که بسیاري از میکربها و ویروسها را از بین می برد و روي این اصل است که شلغم زکام و سرما خوردگی را معالجه کرده و از ابتلاي به آن جلوگیري می نماید. شلغم درمان کننده سرفه، مخصوصاً سرفه های خشک است و سینه و شکم را نرم می کند. شلغم قوه بینایی را زیاد می کند و از شب کوری جلوگیری می نماید.
چغندر
گیاهی است دارای برگ های پهن، بیخ آن درشت و گلوله مانند یا مخروطی شکل. چغندر سرشار از ویتامین هاي آ و ب و ث و داراي مقدار زیادي قند می باشد، و خنک و سرد و اشتهاآور است، و به اندازه کافی مقوي است.
داراي اثر رادیو اکتیو است که عمل آن در دستگاه هاضمه بدن قابل توجه و اهمیت می باشد. برگ چغندر بیش از بیخ آن مفید است. امام هشتم (ع) فرمودند: به بیماران، برگ چغندر بدهید زیرا در آن شفاء است و هیچگونه درد و رنجی در آن نیست و ضمناً آرامش در خواب مریض ایجاد می کند. مفیدترین و بهترین اعضاء چغندر برگ آن است و بعد ساقه هاي آن و سپس بیخ آن که پخته آن لبو نام دارد. چغندر بسیار مقوي و پر قوت است چون قند طبیعی و منیزیم آن زیاد است و این دو ماده اثر زیادي بر روي استخوان بندي و مایعات بدن دارند بعلاوه چغندر مقداري فسفر و ویتامین ب دارد که این دو ماده براي تسکین و آرام کردن اعصاب نقش
بزرگی را بازي می کنند، همچنین چغندر داراي مقداري ویتامین ث است که به علت داشتن همین عناصر مفید و حیاتبخش، براي امراض اعصاب و حتی سرطان و سل، مصرف آن تجویز می شود.
شاهی
شاهی نیز یکی از سبزی های خوردنی است ولی از نظر خاصیت از سبزی هایی نیست که در مقام عالی قرار گرفته باشد، البته دارای مقادیری ویتامین آ و ب و ث می باشد. در اسلام جزو خوراکی هاي مکروه بحساب نیامده ولی خوردن این سبزي را در شب باعث تحریک جذام در آن هایی که استعداد این بیماري را دارند دانسته اند. این گیاه برعکس توت فرنگی مهیج می باشد و این خاصیت مربوط به ید می باشد.
شاهی داراي چندین نوع است:
بیابانی، بستانی و بستانی آن سه قسم است که براي هر یک از رگ و بذر آن علائم مخصوصی است مثلا بیابانی آن تند و تیزتر و گل آن زرد رنگ است و در زبان عربی هم به واسطه انواع مختلف آن نام های مختلف دارد مانند جرجیر و رشاد.
آویشن شیرازی
بهترین آویش در شیراز پیدا می شود، و به اصطلاح شیرازیها دو قسم است.
1- آویشن باریک
2- آویشن پهن چنانکه از نامش پیدا است برگ هاي آویشن پهن بیضی شکل است، و برگ هاي آویشن باریک کمی درازتر و باریک است، آویشن باریک اغلب در کوهها دیده می شود.
آویشن کوهی، گیاهی است که در سرازیري صخره کوهها که در مقابل آفتاب است در جنگلها و اراضی غیر مزروع به طور خودرو می روید ساقه آن بنفش رنگ و ارتفاع آن گاهی به نیم متر می رسد.
پیشوایان اسلام بقدري این گیاه را مفید می دانسته اند که حضرت رضا (ع) می فرمودند:
آویشن تنها داروي امیرالمومنین بوده است. آویشن معده را تقویت می کند، و بلغم را بر طرف می نماید، آویشن نیز انسان را از لقوه در امان نگاه می دارد، (لقوه مرضی است که در صورت انسان پیدا می شود و لب و دهان یا فک به طرفی کج می شود). خواص طبی و درمانی آویشن شیرازي این است که ضد درد و تشنج است و خون را به جریان انداخته و هوش و قوه ادراک را زیاد می کند، قابض و مقوي است و براي نارسایی کبد یعنی وقتکیه کبد ضعیف شده است و خوب کار نمی کند مفید است آویشن در عفونت هاي ریوي، زکام، برنشیت، آسم، گریپ، آنژین، سوء هضم و تخمه، دل درد ورم امعاء نیز مصرف می شود. گل هاي خشک آویشن کوهی، مقوي معده، نیروبخش، خلط آور، قاعده آور، ضد درد و تشنج و به طور خفیف عرق آور است.
منبع: کتاب اسلام پزشک بی دارو
نویسنده: احمد امین شیرازی
0 نظر
برای ارسال نظر، باید در سایت عضو شوید.