صفحه اصلي > مطالب و مقالات, روانشناسی > تأثیر معکوس تنش در بهره هوشی مردان و زنان
تأثیر معکوس تنش در بهره هوشی مردان و زنان2 شهریور 1398. نويسنده: رویای برفی |
تأثیر معکوس تنش در بهره هوشی مردان و زنان محققان دانشکده بینالمللی مطالعات پیشرفته (SISSA) با همکاری محققان دانشگاه فرایبورگ و بخش علوم اعصاب شناختی دانشگاه وین تأثیر شرایط پر تنش بر میزان بهرههوشی (IQ) اجتماع مردان و زنان را مورد مطالعه قرار دادند. به گفته «کلاوس لام» یکی از نویسندگان مطالعه و از محققان دانشگاه وین، فرضیه مطرح شده بر این اساس بود که افراد با میزان تنش بالا تمایل به رفتار خودخواهانه دارند و دیدگاه خود محور باعث کاهش بار عاطفی- شناختی فرد میشود. تنش با کاهش هوش اجتماعی- احساسی و توانایی همدردی البته فقط در مردان همراه است. پژوهشگران این فرضیه را از طریق حضور داوطلبان در سخنرانیهای عمومی یا هنگام انجام محاسبات ذهنی مورد بررسی قرار دادند؛ سپس از داوطلبان خواسته شد تا حرکات خاصی را تقلید کرده یا احساسات دیگران را تشخیص دهند. نتایج بدست آمده نشان میدهد، تنش باعث تضعیف کارآیی و عملکرد مردان در زمان تقلید حرکات خاص یا تشخیص احساسات دیگران میشود، درحالیکه هوش احساسی و شناختی زنان با افزایش چشمگیری مواجه میشود. نتایج این پژوهش در مجله Psychoneuroendocrinology منتشر شده است. اگر یکی از نیمکرههای مغز زنی آسیب ببیند، نیمکره دیگر که قادر به کپی کردن تمامی قابلیتهای نیمکره تخریب شده است، میتواند مسوولیت تمامی کارها و عملکردهای زندگی او را به عهده بگیرد؛ اما نظیر این حالت در خصوص مردان صادق نیست.
مهمترین عاملی که باعث تفاوت در افراد میشود، هوش است در واقع هوش در مغز انسان جایگاه مشخصی دارد و حاصل واکنش عمومی سلولها و مراکز مغز است. به طور کلی در نیمکره چپ مغز فرآیندهای تفکرات منطقی را میتوان یافت و جایگاه عشق واحساس عاطفی در سمت راست مغز است. یک فرد میتواند هم کودن و هم زیرک باشد؛ تنها به این دلیل که یک سمت مغز وی از سمت دیگر رشد بیشتری کرده است.
کما اینکه افرادی واقعا برجستهاند که میتوانند فرآیندهای اثربخش نیمکره راست را با فرآیندهای اثربخش نیمکره چپ در هم آمیزند.
تفاوت در عملکرد مغزی
دانشمندان میگویند حتی در حالت استراحت و بدون عامل محرک، بخش مهمی از مغز زنان و مردان به طور متفاوت از هم رفتار میکنند. تلقی دانشمندان آن است که مغز زنان و مردان در مراحل آغاز شکلگیری جنین در رحم شبیه یکدیگر است، اما بتدریج تا زمان بزرگسالی و بلوغ تفاوتهای آنها آشکار میشود. در این زمینه احتمالا تفاوت در شمار و تعداد سلولهای عصبی نقش بازی میکنند. دانستن این تفاوتها میتواند در نحوه برخورد ما با طرف مقابلمان موثر باشد و از بعضی واکنشهای شرطی شده در برابر زنان یا مردان جلوگیری کند.
تفاوتهای ساختمانی مغز مرد و زن
پژوهشگران عصبشناسی، مغز زنان و مردان را در دستگاه ام.آر.آی گذارده و واکنشهای مغز آنها را مورد تحقیق قرار دادهاند. در مغز زنان اتصالها و ارتباطهای بیشتری بین دو نیمکره چپ و راست وجود دارد که به آنها این توانایی را میدهد تا از مهارت گفتاری بهتری نسبت به مردان برخوردار باشند. از طرف دیگر در مردان ارتباط کمتری بین دو نیمکره مغزشان وجود داشته و به آنها این قابلیت را میدهد تا مهارت بیشتری در استدلالهای انتزاعی و هوش دیداری فضایی داشته باشند.
در خصوص وظایفی که توانایی جسمی میطلبند، مثل نقشهخوانی و تمرکز، مغز مردان بهتر عمل میکند. مغز مردها تخصصیتر است. این صرفا به این معناست که تقسیم کار در آن صورت گرفته است. بازگشت |