زنجان شناسی - بخش اول

19 مهر 1399   marzie.kokabian   مطالب و مقالات / گردشگری   0 نظر   272 بازدید   |

تاریخچه شهر زنجان
تاریخ بنای شهر زنجان را با سلطنت اردشیر بابکان دانسته اند و در آن زمان آن را شهین، یعنی منسوب به شاه می نامیده اند. 

زنجان شناسی


این نام طی قرون و اعصار به زنگان و سپس به زنجان تبدیل شده است. در قرون چهارم و پنجم هجری قمری، زنجان به علت داشتن چراگاههای وسیع مورد توجه قبیله های ترک نژاد قرار گرفت و قبیله های گوناگون ترک در زنجان و نواحی مختلف آن به ویژه در چمن سلطانیه مسکن گزیدند.

در حمله مغولان شهر زنجان و آبادی های اطراف آن آسیب فراوان دید، سپس ایلخانان مغول به این شهر توجه فراوان نشان دادند، مخصوصاً سلطان محمد خدابنده در توسعه این ناحیه کوشید، این شهر در سده های بعد نیز شاهد حوادث و رویدادهای اجتماعی، سیاسی و مذهبی نظیر شورش علی محمد باب، مبارزات ملوک الطوایفی، نهضت مشروطیت، تاخت و تاز فئودالها، درگیری دموکرات های آذربایجان و... بوده است.

موقعیت جغرافیایی استان زنجان
استان زنجان که آن را فلات زنجان نیز می نامند در ناحیه مرکزی شمال غربی ایران واقع شده است. استان زنجان با هفت استان هم مرز است. این استان از شمال به استان های اردبیل و گیلان، از شرق به استان قزوین، از جنوب به استان همدان، از جنوب غربی و غرب به استان های کردستان و آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی محدود است.

استان مذکور از دو منطقه کوهستانی و جلگه ای تشکیل یافته است مناطق کوهستانی این استان اغلبی دارای قله های مرتفع هستند و در نواحی شمالی شهرستان زنجان، بخش های مرکزی طارم علیا، طارم سفلی، ماه نشان، ایلات قاقازان و در غرب و جنوب غربی آن شهرستان خدابنده(قشلاقات افشار) قرار گرفته اند. سایر نقاط استان را مناطق جلگه ای یا دشت های آن دربر می گیرند. 

زنجان شناسی


جاذبه های طبیعی

رودخانه قزل اوزن
این رود یکی از مهمترین رودخانه های ایران و شهرستان ززنجان است. از کوههای اتسان کردستان سرچشمه می گیرد و از راه قشلاقات افشار در حومه خدابنده، وارد محدوده استان زنجان می شود.

کناره های این رودخانه یکی از تفرجگاه های مهم استان محسوب می شود همجواری این رودخانه با جاده اصلی تهران تبریز، زمینه استفاده تفرجگاهی آن را افزایش داده است و کناره های آن به طور پراکنده مورد بهره برداری تفریحی قرار می گیرند.

زنجان شناسی

زنجان رود
این رودخانه که در زنجان به رود چای نیز معروف است از چمن سلطانیه و کوه های آق داغ سرچشمه می گیرد و پس از گذشتن از بخش حومه زنجان و اراضی چایپار همراه رودخانه های محلی کوچک، در نزدیکی رجین به قزل اوزن می پیوندد.

چشمه معدنی وننق زنجان
این چشمه در حدود 21 کیلومتری جاده زنجان- میانه و در دهکده وننق واقع شده است و راه آن از میان کشتزارها و تپه های متعدد می گذرد. چشمه بر بالای تپه ای که 200 متر ارتفاع دارد قرار گرفته است.

چشمه دو مظهر دارد مظهر اول حوضچه ای کم عمق با طول دمتر و عرض یک متر و آبدهی 7 لیتر در دقیقه، مظهر دوم یک حوضچه با ابعاد دو و نیم در دوو نیم متر است و عمق آن در حدود یک متر است.

آبدهی مظهر دوم حدود 10 لیتر دردقیقه است بررسی های به عمل آمده از آب دو چشمه نشان می دهد که آب این چشمه در ردیف آبهای معدنی سولفاته کلسیک گرم است.

زنجان شناسی

غار خرمنه سر
غار خرمنه سر در روستای شاه نشین و در بلندای کوه خرمنه سر واقع شده است در این غار چاه های بسیار و دره های خطرناک و لغزنده ای وجود دارد. بنابراین برای بازدید از آن حتماً باید از وسایل غارنوردی و کوهنوردی استفاده کرد.

برای رسیدن به دهانه غار ابتدا از بستر رودخانه ای که از کوه های شمالی شاه نشین سرچشمه می گرد و از میان درختان سرسبز زیتون و انجیر باید گذشت و به سوی ارتفاعات شمالی پیش رفت تا در نزدیکی قله کوه خرمنه سر دهانه مشبک و پنجره مانند وسیع غار را دید.

زنجان شناسی

غار گلجیک
این غار در 35 کیلومتری جنوب غربی شهرستان زنجان در ارتفاعات مشرف به روستای حاج آرش از توابع شهرستان زنجان واقع شده است. این غار عظیم که به طور طبیعی از فرسایش سنگ های آهکی موجود در آن به وجود آمده است با داشتن آب و هوای مناسب پناهگاه و مسکن انسان های دوران پیش از تاریخ بوده است.

منطقه حفاظت شده انگوران
منطقه انگوران که مساحت آن نزدیک به 111 هزار هکتار است از سال 1350 منطقه حفاظت شده اعلام شده است.



0
0
0
0 نفر

0 نظر

پیام سیستم
برای ارسال نظر، باید در سایت عضو شوید.